Biyoplastik Standartları


“Biyobozunum” terimi etrafında bir anlam kargaşası oluşturulmaktadır. Bazı özensiz imalatçılar ürünlerini, aslında sadece kısmen öyle oldukları halde, “biyobozunur” veya “kompostlanabilir” şeklinde etiketlemektedirler.

 

Bu ürünler kompostlama tesislerine, kanalizasyon arıtma tesislerine alındıklarında veya tarımda kullanıldıklarında, arkalarında önemli miktarda biyobozunur olmayan parçalar (plastik) bırakabilirler. Dahası bu ürünlerin bir atık gömme alanında tamamen biyobozunuma uğrayacakları da yaygın bir yanlış anlamadır. Ne yazık ki bu doğru değildir.

 

Her yıl belediye kompostlama tesisleri mamul kompostu kirleten plastik parçalarını ve çöpleri ayıklamak için binlerce dolar kaybetmektedirler. Sadece kısmen bozunmuş plastik parçaları verimli tarım arazilerine ya da doğal ortamlara zarar verebilir.

 

Tüketiciler, yerel kompostlama faaliyetlerine destek olarak, alışverişlerini daha dikkatli bir şekilde yaparak ve “biyobozunur” olarak reklam edilen ürünlerin bu özelliğinin bilimsel olarak belgelendirilmesini isteyerek bu sorunların önlenmesine yardımcı olabilirler.

 

ASTM International dünyanın en büyük gönüllü standart geliştirme kuruluşlarından biri ve malzemeler, ürünler, sistemler ve hizmetlerin teknik standartları için güvenilir bir kaynaktır. Yüksek teknik kaliteleri ve piyasaya uygunluklarıyla tanınan ASTM International standartları küresel ekonomide tasarım, imalat ve ticarete yön veren bilgi altyapısında önemli bir rol oynamaktadır.

 

ASTM’de standartlar 30.000 ASTM üyesinin çalışmalarıyla geliştirilmektedir. Bu teknik uzmanlar 120’nin üzerinde ülkeden üreticileri, kullanıcıları, tüketicileri, hükümet ve akademi üyelerini temsil etmektedirler.  ASTM International’a katılım dünyanın her yerinden, bu konuda somut çıkarı olan herkese açıktır. Biyobozunur Ürünler Enstitüsü, gerçekten biyobozunan ve kompostlama, tarım veya toprak üzerinde zararlı etkileri olmayan biyobozunur ürünler için kabul edilebilir standartlar geliştirilmesinde ASTM ve onun üyeleriyle birlikte çalışmaktadır.

 

ASTM D6400: Bir ürünün kompostlanabileceğini belgelemek için yapılan test

ASTM D6868: Bir biyobozunur plastiğin gerçekten biyobozunur olup olmadığını belirlemek için yapılan test

ASTM D6866 biyoplastiklerin biyolojik olarak türetilmiş içeriklerinin belirlenmesi ve belgelendirilmesi için yapılan test

 

Plastik ürünler, uyumlaştırılmış Avrupa standardı EN 13432 veya EN 14995’i başarılı bir şekilde karşılayarak kompostlanabilirliklerini kanıtlayabilirler. 94/62 EC sayılı Avrupa Ambalaj Direktifi EN 13432’ye uygunluk konusunda buraya atıfta bulunur.

 

EN 13432 / EN 14995 kapsamında yapılan testlerin kapsamı

Kimyasal test: Tüm bileşenlerin, ağır metaller için bağlı kalınacak eşik değerlerinin açığa çıkarılması.

Sulu ortamda biyobozunurluk (oksijen tüketimi ve CO2 üretimi): Organik maddenin en az %90’ının 6 ay içinde CO2’ye dönüştüğünün kanıtlanması gerekir.

Kompost halinde ayrışma:  3 aylık kompostlama ve ardından 2 mm.lik elekle eleme işleminin ardından orijinal kütleye göre %10’dan fazla kalıntı kalamaz.

Yarı endüstriyel (veya endüstriyel) tesiste uygulamalı kompostlanabilirlik testi: Kompostlama prosesi üzerinde olumsuz etkiye izin verilmez.

Kompost uygulaması: Ortaya çıkan kompostun bitki gelişimi üstündeki etkisinin incelenmesi (tarımsal test), eko-zehirlilik testi.

 

Bir plastiğin maksimum malzeme ölçüsü standart uygulamalı kompostlama işlemlerindeki kompostlanabilirliğiyle belirlenir. Tüm testlerden aynı malzemeyle geçilmelidir.  Testlerden herhangi birinde başarılı olunması yeterli olmayacaktır.  EN standardı test yöntemleri ISO standartları 14851, 14852 (suda aerobik bozunurluk), 14853 (suda anaerobik bozunurluk) ve 14855’in (aerobik kompostlama) bilimsel tanımlarına dayalıdır. Bu testler yetkilendirilmiş test laboratuarları tarafından yapılmalıdır (adres listesi onaylama kuruluşlarından edinilebilir).

 

European Bioplastics birliği, pazarlamacılar tarafından plastik ürün “kompostlanabilir” olarak reklam ediyorsa bunu EN 13432’ye, “biyobozunur” olarak reklam ediyorsa bunu da EN 14995’e göre kanıtlamasını istemektedir.

 

Biyoçözünür plastik kullanıcılarına ve satıcılarına, biyolojik plastik tedarikçilerinden ürün sertifikası istemeleri önemle tavsiye edilmektedir. Ürünün kompostlanması amaçlanmasa bile belgelendirme yüksek ürün güvenliğini garantiler.  Ayrıca, belgelendirme biyoplastikleri geleneksel plastiklerden ayırır ve pazarlama ve iletişim olanakları sağlar.  Halihazırda dünya genelinde kabul görmüş standartlar şu şekilde sıralanabilir:

 

/en/Standa7.gif EN 13432 (EN 14995)

/en/Standa7.gif ASTM D 6400 (ASTM 6868 vd.)

/en/Standa7.gif VIÇOTTE / OK-COMPOST, OK-BIOBASED (ASTM 6866)

/en/Standa7.gif ISO 14855

/en/Standa7.gif OHSAS 18001